tiistai 23. helmikuuta 2010

Veikko ja Hilja Liukko naimisiin 1920Otsikkoa Waaran sukua - viikinkien jäljillä; voidaan tulkita myös laajemmin: jo viikingit on otsikossa  tuomassa  antiteesina mielenkiintoa menneisyyteemme - sukujen historiaan. Göranssonit niinkuin Liukotkin esiintyvät Waarojen ohella sivustolla aiheesta riippuen; Anneli Liukko meni naimisiin Oskarin Waaran Erkki-pojan kanssa ja samoin Eini Liukko meni naimisiin Oskarin toisen pojan, Kai Vaaran kanssa. 

Annelin ja Einin vanhemmat: Veikko ja Hilja Liukko; hääkuva vuodelta 1920. Hiljalla on tyylikkäät valkoiset käsineet kädessään; rannekello käsineiden päälle vedetynä, samoin sormukset. Kultainen medaljonki kaulassa, sen ajan mukainen myrttiseppele hunnun päälle kauniisti asetettuna. - Veikko frakkiin pukeutuneena, valkoinen solmuke - tyylikäs, samoin valkoiset hansikkaat. Wiipurissa tämä hääkuva on kuvattu - Nyblinin kuvaamossa; wiipurilaisia, Muolaasta Wiipurin läheltä Hilja on sukua. Veikolla ja Hiljalla oli Göranssonien tapaan melkoinen kahdeksan lapsen katras kasvatettavanaan - vuosien 1922 ja 1940 välillä syntyneitä.

Miten Veikko Liukko ja Hilja Susi sitten tapasivat? Veikolla oli jo nuorena  miehenä liikemieshajua; hän kierteli myyntimiehenä pitkin Wiipurinlääniä myymässä edustamiaan tuotteita. Veikko Liukko pysähtyi Muolaan Punnusjärvellä Amanda Suden, Hiljan äidin isän kaupan kohdalle tuotteitaan esittelemään ja pisti silmänsä  nuoreen ja kauniseen 18-vuotiaaseen Hilja-neitokaiseen; siitä se yhteiselo heidän välillä alkoi. Veikko oli syntynyt Saaressa, Parikkalassa, Uukunniemen lähistöllä. Amanda Susi, Hiljan äiti tunnettiin Punnuksessa "Punnuksen lempeänä mummuna". 

Kun Veikko pyrähti Punnukseen, niin kylän väki säikähti sen aikaista harvinaista autoa ja piiloutui pensaiden taakse auton nähtyään. Hiljalla oli rohkeutta kohdata nuori tuleva liikemies, kauppias Veikko Liukko. Viipurin puhelinluettelossakin vuodelta 1938 mainitaan Veikko Liukon kohdalla ammattina Tehtaitten edustaja, joskin Veikon liikemiesura  jatkui myöhemmin myös leipomoteollisuuden parissa Viipurin Keksi ja Rinkeli Oy:ssä.

Veikko Liukko oli syntynyt 1895, hän oli muutamia vuosia Hiljaa vanhempi. Hilja ja Veikko menivät 22.08.1920 naimisiin ja ryhtyessään viettämään 25-vuotishääpäiväänsä 22.08.1945 Veikko kuoli 49-vuotiaana. 31.12.1945 samana vuonna hän olisi täyttänyt 50-vuotta.

Veikon isä oli nimeltään Heikki Liukko ja äiti Edla Kettunen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti