Napialan Nahkatehtaan tuotteet saivat laaduntakeena merkin kylkeensä: hieno Napialan tehtaan tunnus varustettuna ilveksen kuvalla keskiössä - Ilves, Janakkalan tunnuseläin.
Ruotsinmaalaista sukuperää olevalla Waarojen suvulla on juuret pohjoisessa, Tornionjokilaakson Pellon kylässä. Sieltä suku on lähtenyt etelään ja suurten siirtolaisvuosien aikaan 1900-luvun alkuvuosina Amerikkaan saakka. Yksi Waaroista oli Salomon Waara, yksi kuuden lapsen sisarusparven pojista, joka kouluttautui Torniossa ja Helsingissä 1870-luvulla ensin nahkurikisälliksi ja myöhemmin nahkurimestariksi sekä perusti viisilapsisen perheen ja menestyneen nahkatehtaan Janakkalaan Napialan kylään.
tiistai 16. helmikuuta 2010
Napialan logo laadun takeena
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei taas, Mielenkiintoinen tuo Napialan nahkatehtaan "logo". Se on kyllä ollut olemassa jo paljon kauemmin kuin Janakkalan kunnan tunnus. Sillä vasta sotien jälkeen kunnille tehtiin vaakunoita. Ilveksen ottivat myös Janakkala ja Vanaja. Hämeenlinnan raatihuoneen ja vanhan pankkitalon välillä on myls kullattu ilves, joka kohottaa oikeaa etujalkaansa. Tässä Waaran ilmeksellä kohoaa vasen etujalka, jos on mielenkiintoinen yksityiskohta. Muuten Heinolan kaupungin vaakunssa ja nykyisessä Kanta-Hämeen vaakunassa on koholla myös oikea etujalka. Miksi Napialassa on vasen etujalka? Se on mielenkiintoinen kysymys johon ei liene vastausta saatavilla. Mutta kuten sanoin Waaran tunnus on paljon Janakkalan kuntatunnusta vanhempi.
VastaaPoistaterveisin
OL
Logo juontanee alkunsa Hämeen maanviljelysseuran kunniamaininnasta hevosvaljaista tehtailija Salomon Waaralle vuodelta 1894, missä diplomissa esiintyy Hämeen vaakunassa ilves, tosin siis oikea etutassu koholla.
VastaaPoistaLähes samanlaisia yrityslogoja ovat käyttäneet ainakin Ilves-villa ja Riihimäen lasi. Napialan Nahkatehtaan ilves-logo lienee maamme vanhimpia brändejä.
terv, Jussi
Kiitos mielenkiintoisista tarkennuksista OL ja Jussi! Kommentit ovat jatkossakin tervetulleita. Matt
VastaaPoista