torstai 18. helmikuuta 2010

Perinneherkku Wiipurinrinkeli



Aito Wiipurinrinkeli juontaa juurensa vanhan Wiipurin keskiaikaiseen fransiskaaniluostariin jo aikaan ennen 1500-lukua. Mistä se Wiipurinrinkelin maku sitten tulee? No, tietenkin muskotinkukasta ja runsaasta kardemummasta, kaksi teelusikallista on ihan minimimäärä!


Wiipurinrinkelit
3 munaa
2 dl sokeria
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl kardemummajauhetta
½ tl jauhettua muskottikukkaa
1½ tl suolaa
150-200 g voita
n. 1 kg vehnäjauhoja
voitelemiseen munaa

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää maitotilkkaan lietetty hiiva, loput maidosta ja mausteet. Sekoita taikinaliemeen jauhoja aluksi puuhaarukalla. Alusta taikinaan loput jauhot ja alustamisen lopulla pehmeä voi. Alusta taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoista irtoavaksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä.

Vaivaa hyvin kohonnut taikina leivinpöydällä niin, ettei jää ilmakuplia. Jaa neljään osaan ja leivo rinkilöiksi seuraavasti.

Hiero ja venytä taikinapaloista neljä tankoa, jotka ovat päistään ohuempia. Nosta päät keskelle, kiepauta ne kerran toistensa ympäri ja kiinnitä rinkelin paksuimmalle kohdalle. Voit muotoilla rinkelit suoraan pellille.

Ennen vanhaan rinkelit paistettiin puhtailla ruisoljilla, nykyisin voidellulla pullapellillä tai leivinpaperilla.

Kohota rinkelit liinan alla. Voitele kahteen kertaan, ensin muna-vesi seoksella ja sitten vielä keltuaisella. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

----
Siitä vaan kokeilemaan; Karjalaista perinneleivonnaista, Wiipurinrinkeliä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti