torstai 4. helmikuuta 2010

Hotelli Kuld Lôvi - Kultainen Leijona Tallinnassa

vi

Marta ja Oskari Waara vanhemman Erkki-poikansa kanssa ulkomaanmatkalla Virossa ennen II-maailmansotaa. Hotelli ja ravintola Kuld Lôvi Tallinnassa. Oskari ja Marta aika lailla keskellä kuvaa, Erkki tuntemattoman miehen vieressä, katsovat kameraan päin. Hotelli tuhoutui täydellisesti kevään 1944 pommituksissa, niin täydellisesti, että hotellia eikä rakennusta rakennettu uudestaan. Hotelli sijaitsi Raatihuoneen torilta lähtevän Harjukadun päässä Vapaudenaukion kohdalla. Kuva on 1930-luvun loppupuolelta, juuri maailmanasodan kynnyksellä; hotelli oli nimittäin kunnostettu vuonna 1935 arkaistisesta hieman funkistyylisempään suuntaan, jonka mukaisena rakennus esiintyy tässä.

Professori Kalervo Hovi on kirjoittanut kirjan Tallinnan ravintolaelämästä maailmansotien välisenä aikana: Viinasodasta kynttiläiltoihin,  Tallinnan ravintolakulttuurin historia 1918 - 1940, joka otettiin Virossa erittäin hyvin vastaan. Kalervo Hovi kertoo lisäksi, että kirjan vironkielisen painoksen julkistamistilaisuudessa vuoden 2004 alussa oli paikalla kaksi Viron television kanavaa. Teoksen otsikko muutettiin virolaiseen painokseen virolaisen kustantajan toivomuksesta  nimeksi "Kuld Lôvi ja Kultas kultasel ajal". Yksi haastattelija oli kuulemma todennut, että tuntuu kuin olisitte kaivanut muinaisen Atlantiksen rauniot esille. Tarinat ja kuvat Tallinnan sotien välisen ajan ravintoloista ja kahviloista,  Kuld Lôvi ja Kultas etunenässä, vastasivat erityisesti virolaisten vanhemman väestön todelliseen nostalgian kaipuuseen. Virolainen kustantaja Varrak teki teoksesta myös todella kauniin ja runsaasti kuvitetun laitoksen, joka valittiin vuonna 2004 vuoden kauneimmaksi kirjaksi.

Turkulaisen professori Kalervo Hovin haastattelu Turun Sanomissa.Katkelma kirjan esipuheesta:
......
Äkkirikastumisia, samppanjaa, ylellisiä illallisia, vararikkoja, alkoholin salakauppaa, prostituutiota. Tallinnan ravintolakulttuuri eli myrskyisää kultakauttaan maailmansotien välisenä aikana. Kaupungissa kukoisti elävä kabaree- ja katukahvilaperinne, ja ravintolat saivat vaikutteita sekä idästä että lännestä. Viinasodasta kynttiläiltoihin vie lukijan kiehtovalle matkalle sellaisiin nostalgisiin ravintoloihin kuin Kuld Lôvi, St. Petersburg ja Du Nord.
.....
Ehkä isovanhempamme viettivät ravintolassa kuitenkin sitä rauhallisempaa kynttiläiltaa ..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti