perjantai 16. huhtikuuta 2010

Flakartillerieschule in Berlin - Erkki Vaara




Salomon Waaran pojanpoika, Oskarin toinen pojista Erkki Vaara sai tutkakouluksen Saksassa lähellä Berliiniä vuonna 1943. Koulun nimi oli Flakartillerieschule III, lyhyemmin F. A. S. III. koulun jälkeen Erkki Vaara osallistui sotilaana Suomen Neuvostoliiton vastaisella rintamalla, ainakin lähellä rintamaa. Erkki Vaara oli tutkakoulutusaikaan vasta nuori 18-vuotias sotilas.
---------------------
Berlin 23.3.43 Hei, hei!

Kiitos ensimmäisestä kirjeestä, jonka sain tänään päivällä juuri jonkun minuutin ennenkuin lähdin Berliiniin lomalle. Klo on jo 23, söin leipää, voita ja maksamakkaraa juuri äsken kaupungista tultuani. Keitin myös pakin kannellisen oikeata kahvia siitä peltipurkista, jonka silloin otin kotoa mukaani. Yks pojista on jo sängyssä, toinen syö ja minä kirjoitan, neljäs on vielä Schiller-teatterissa, mutta tulee kai kohta sillä teatterit alkavat tavallisesti 1/2 18.
Tänään olin kaupungissa ja yritin ostaa jotain sinne kotiin Suomeen, mutta aivan turhaan. Siis älkää odottako mitään minulta, niin mielelläni kuin toisinkin niin ei vaan. 20 - 30 aika fiksua piirrettyä postikorttia olen ostanut niinkuin varuulle, mutta nekin ovat kohta sluut, sillä sellaisiahan ei nykyaikainen sota kaipaa. -
- En tiedä minne menen huomenna sunnuntaina kai vaan kaupunkia katsomaan. Keskikaupungin osaan kyllä kuin viisi sormea ja on osattavakin kun iltaisella ei pala edes taskulamputkaan.
- Tänään oli myös parturissa leikkaamassa tukan, silllä saksalaisilla on tapana noin kerran kuussa käydä parturissa. Siellä parturissa oli niin suuri herra, ettei olis luullutkaan semmosen tulevan parturiin.
- No, jos taas lopetan ja voikaa hyvin. Luultavasti jo viikon päästä lähdemme pois tai viimeistään kahden.
Monet terveiset, Erkki.
Aws. Sold. Erkki Waara, F.A. S. III Lehrgr. D, Berlin Heiligensee, Post Tegel.
------------------------
Erkin kirje kotiin kertoo paljon; kirje kertoo mm. tunnetusta saksalaisesta täsmällissyydestä ja huolellisuudesta, parturin tärkeydestä, ulkonäön siistiydestä. Elämä sodan keskellä koulutuksessa oli kuitenkin erilaista, tavaraa ei kaupoissa ollut, mitään ei ollut kotiin vietäväksi. Sotilaat saivat nauttia teatterin riemua, vastapainoa ankaralle kurille ja koulutukselle. Erkin vaiheita Saksassa selvitetään, oliko hän vain lyhyen tutkakoulutusjakson siellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti