torstai 4. maaliskuuta 2010

Olga Mathilda Jansson ylioppilaslyyran kanssa




Olga Mathilda Jansson valokuvaaja E. Sundströmillä 1890-luvun alussa; ylioppilaslyyra kauluksessa -olisiko ylioppilaskuva - mutta missä hattu? Kysyin asiaa kirjailija Kaari Utriolta, mm. kirjoittanut kirjan eurooppalaisen naisen historiasta "Eevan tyttäret": 

Lyyra-juttu on todella mielenkiintoinen. Oman isoäitini ylioppilaskuvassa lyyra on keskellä kaulan juuressa ja ruusu nutturassa ylioppilashatun alla. Arvoituksellinen tämä Olgan kuva - tuskin hän olisi ylioppilaskuvaan mennyt, jos hattu vain jostakin syystä olisi kadonnut.

   Yleensähän pelkän lyyran tai useamman kanssa esiintyi äiti, jonka lapset olivat kirjoittaneet ylioppilaiksi. Mutta tämä nuori kaunotar ei varmasti ole ylioppilaan äiti. Enpä osaa sanoa, mistä on kysymys, mutta kuva ainakin on suurenmoinen.
Terveisin

Kaari Utrio

Oman lyyran sijoitus juhlapukuun (Wiki):

Kun vieraillaan toisen henkilön ylioppilasjuhlissa tai valmistujaisjuhlissa omat ja äidin lyyrat pidetään oikeassa rintapielessä rintakoruna noudattaen samaa vasemmasta oikeaan lukusuunta järjestystä kuin edellä on mainittu, koska vasen rintapieli on varattu ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle, hänen äidilleen ja isälleen sekä ylioppilaan tai vastavalmistuneen avo- tai aviopuolisolle, tyttö/poikaystävälle. Puolisot voivat kantaa halutessaan toistensa ylioppilas- ja ammattilyyroja omien lyyrojen lisäksi vasemmassa rinnassa jolloin juhlittavan sankarin lyyrat ovat lukusuuntajärjestystä noudattaen ensin. Mikäli ex-puoliso vierailee kyseissä juhlissa pitää hän lyyrat oikeassa rinnassa kuten muutkin vieraat. Ex-puolisolla ei ole enää oikeutta kantaa entisen puolisonsa ammatti- tai ylioppilaslyyraa. Muissa juhlatilaisuuksissa omat lyyrat ja äidin lyyrat kannetaan vasemmassa rintapielessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti