Napialan Nahkatehtaan henkilökunta kokoontunut yhteisvalokuvaan Oskari ja Marta Vaaran kodin portaille todennäköisesti 1955, nahkatehtaan 75-juhlan merkeissä kesäkuun alussa. Kuvassa tunnistettavia henkilöitä: vasemmalla Kai Vaara, hänen takana olevan miehen vieressä itse Oskari Waara, jonka takana seinän vieressä Oskari toinen poika Erkki Vaara. Oskarin takana Pekka Ahokas, Tapani Vitikainen on oikealta lähtien toinen lähinnä seinää. Takana keskellä silmälasipäinen herra on työnjohtaja Esko Tammisto; vahvasti epäilen myös Aili Pajusen oloa kuvassa Tammiston edessä viistosti vasemmalle kameran suunnasta katsottuna. Aili Pajunen viettää 100-vuotisjuhliaan tänä keväänä. Reippaan ja iloisen oloinen Pajusen rouva, kun hänet syksyllä 2009 viimeksi tapasin. Muillekin toivotaan nimiä.
Ruotsinmaalaista sukuperää olevalla Waarojen suvulla on juuret pohjoisessa, Tornionjokilaakson Pellon kylässä. Sieltä suku on lähtenyt etelään ja suurten siirtolaisvuosien aikaan 1900-luvun alkuvuosina Amerikkaan saakka. Yksi Waaroista oli Salomon Waara, yksi kuuden lapsen sisarusparven pojista, joka kouluttautui Torniossa ja Helsingissä 1870-luvulla ensin nahkurikisälliksi ja myöhemmin nahkurimestariksi sekä perusti viisilapsisen perheen ja menestyneen nahkatehtaan Janakkalaan Napialan kylään.
Kuvan aivan keskellä alimmalla rappuselle isoisäni Otto Suutari, joka toimi tehtaalla Satulaseppänä. Hän oli tullut Napialan Nahkatehtaalle töihin Mäntsälästä noin vuonna 1955, ja toimi työtehtävissään ilmeisesti eläkkeelle siirtymiseensä asti, eli vuoteen 1970, jolloin tehdas hankki hänelle Keskuskauppakamarin pronssisen ansiomerkin 15 vuoden työstä. Eturivissä oikealla, toinen jalka ensimmäisellä rapulla on Otto Suutarin poika Lauri Suutari, joka myös työskenteli joitakin vuosia Napialan Nahkatehtaalla.
VastaaPoistaP.S. Muista ne todella mukavat tehtaan henkilökunnan pikkujoulujuhlat, joskus 60-luvun alussa, joihin sain isoisäni mukana osallistua, oli karkkia, lauluja ja leikkejä.
- Kalervo Kaarre -