maanantai 8. maaliskuuta 2010

Janakkalan Sanomat julkaisee ...


Janakkalan Sanomat alkaa julkaista nyt kevään 2010 aikana kuvia lasinegatiivikokoelmani kuvista tekstityksineen. Kokoelma käsittää useita kymmeniä erittäin hyvin säilyneitä lasinegatiiveja, joista on tarkoitus valikoida janakkalaisia kiinnostavia kuvia julkaistavaksi. Lasinegatiivit ovat 1910-luvulta eli noin sadan vuoden takaa. Lehden lukijoilla on mahdollisuus antaa täsmennyksiä kuvien tietoihin: ajankohtiin, paikkoihin ja henkilöihin. Lasinegatiivit ovat pääasiassa kansakoulunopettaja Eino Waaran kuvaamia ja useimmat niistä kertovat hyvinkin mielenkiintoisesti Janakkalan kultuurihistoriaa sadan vuoden takaa. Eino Waaralla on ollut paikallistuntemusta ja historian tajua, kykyä nähdä mielenkiintoisesti kohteita. Eino Waaran jälkeen negatiivikokoelma siirtyi hänen veljensä Oskari Waaran omistukseen ja hänen jälkeensä isoäidilleni  Marta Vaaralle, jolta olen ne perinyt aikoinani 1970-luvulla ja tajunnut säilyttää ne huolellisesti; kukin negatiivi erikseen silkkipaperiin säilöen. Nyt digitaaliajan suomin nykyteknisin keinoin niistä on mahdollisuus tehdä myös upeita paperivedoksia haluttaessa. Kuvia ei ole ennen julkaistu missään mediassa lukuunottamatta tätä Waara-family-blogia.

Toivotaan, että lasinegatiivikuvista herää Janakkalan Sanomissa mielenkiintoista keskustelua!

2 kommenttia:

  1. Hei, minä vaan pelkään, että Janakkalan Sanomissa julkaistut kuvat eivät tule muuhun yleisön käyttöön kuten tässä blogissa toki tapahtuu. Kuva ovat upeita ja ne palvelevat todella hienosti historiaa, Itse toivoisin, että ne olisivat kaikkien kätseltävinä.

    Voiko olla mahdollista pyytää kopioita digisoimisesta ja järjesää niitä vaikka toiseen ja rinnakkaiseen blogiin? Se olisi kulttuuriteko.

    Kun näet Janakkalan Sanomat eivät ole kovin ystävällisesti suhtaununut arkistojensa avaamiseen, ei edes yhden aikoan artikkelin luovuttamiseen. Maksu on ollut melkoinen moisesta arkistopalvelusta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ajatuksistasi; erillinen blogi lasinegatiiveille ei ole mahdoton ajatus, siellä on jonkin verran sellaisia henkilökuvia, joihin voisi saada jopa nimet julkistuksen jälkeen. Harkitsen vielä lehtijulkaisemista, sillä olen myös ollut yhteistyössä uuden Janakkalan historian kirjan kirjoittajan kanssa, jolloin kuvia tulisi mahdollisesti siihenkin, samojen kuvien monen paikan julkaisukaan ei välttämättä ole hyväksi. t. mk

    VastaaPoista