tiistai 15. kesäkuuta 2010

Isänmaan puolesta 16.6.1944


Sotilaspastorin kirje 16.6.1944 kaatuneen Pauli Liukon omaisille.

Rintamalla 8.7.1944. Johtaja Veikko Liukko, Kerimäki.
Tänne osoitetun tiedustelun johdosta ilmoitan, että poikanne kaatumisesta on lähetetty virallinen kaatumisilmoitus sekä lisäksi Helsingin osoitteellanne tarkempi selvitys tapahtumasta.
Poikanne Pauli Liukko kaatui 16.6.1944 taistelussa Kivenavan Ahijärvellä. Hän oli juuri palannut lomalta ja kävi palatessaan sidontapaikalla, jossa hänet tapasin. Hän kyseli komppaniaansa, joka sillä hetkellä ei ollut muun pataljoonamme yhteydessä, vaan alistettu rykmenttimme toiselle pataljoonalle. Lähdettyään komppaniaansa oli hän ehtinyt olla siellä vain n. 15 min, kun erääseen puuhun sattunut kranaatti räjähtäessään löi häneen kuolettavan sirpaleen. Haavoituttuaan hän oli hypännyt vielä korsuunsa ja lausunut vain sanat "ai, ai" ja kuollut siihen.
Hänen ruumiinsa vietiin kaatuneiden kokoamispaikalle, mutta ei ole tietoa, ehdittiinkö enää sieltä kaatuneita evakuoida. Jäämistönsä lähetin 8387/2 Kpk:lle ja jäämistötodistukseen merkitsin Helsingin osoitteenne, jonka korp. Pauli Liukko oli yksikölleen antanut. Se, että aikaisemmin ole saaneet asiasta varmuutta, johtuu siitä, että osoitteenne on muuttunut.
Surunne on raskas, tiedän sen. Lohduttakoon Teitä kuitenkin tieto siitä, että poikanne oli todella sotilas, joka täytti aina tunnokkaasti tehtävänsä. Hänet oli valittu nyt alkaneelle upseerikurssille, mutta hän ehti ennen sitä antaa kaikkensa. Ja ennen kaikkea lohduttakoon teitä kaikkia hänen omaisiaan kaiken lohdutuksen Jumala, jonka kädessä on elämämme ja kuolemamme.
Samalla pyydän tuoda pataljoonan komentajan ja oman osanottoni raskaaseen suruunne. Herra maatamme armahtakoon!
Osanottoterveisin, Veikko Huttunen, sotilaspastori 3469/2.
------------------
Tänään 16.6. päivälleen 66 vuotta sitten kaatui yksi Liukon sisaruksista rintamalla. Paulin äiti on sanonut eräässä radiohaastattelussa, että yhden pojan annoin Isänmaalle. Muistamme Paulia tänään, muistamme häntä joka päivä. Kaikki emme ehtineet Sinua tuntemaan mutta mielissämme, sydämissämme olet Pauli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti