lauantai 19. syyskuuta 2009

Janakkalan Pyhän Laurin kirkko 100 vuotta sitten



Pyhä Lauri-pyhimykselle omistettu Hämeen keskiaikainen Pyhän Laurin harmaakivikirkko Janakkalasssa vihittiin käyttöönsä 1520-luvulla - Hakoisten suunnalta sadan vuoden takaa 1910-luvun alussa. Kuvaaja: Eino Waara; lasinegatiivi 9 x 12 cm.


Saarnatuoli; tällä tuolilla on ikää. Saarnatuoli on peräisin 1660-luvulta ja oletettavasti pohjanmaalaisen Mikael Mikaelinpoika Baltin tekemä. Hänen työtään on myös Turun tuomiokirkon saarnatuoli.Peileissä säilyneet kuva-aiheet ovat Kristus, Filippus ja Pietari. Valokuva: Eino Waara, kuvattu n. 1910; lasinegatiivi 9 x 12 cm.


Alttaritaulu on B. A. Godenhjelmin maalaus "Jeesus ristillä" (1851).
Valokuva: Eino Waara; lasinegatiivi 9 x 12 cm.


Janakkalan Pyhän Laurin kirkon sali kuvattuna 100 vuotta sitten. Alttaritaulu on säilynyt samana kuin nykyään mutta pylväikkö on kokenut muutoksia; tuon ajan kirkkosaliarkkitehtuuri on vaatinut uudistusta mahdollisten muiden kunnostustöiden ohella. Myös kirkkosalin penkit ovat ilmeisimmin uudistuneet. Kattokruunuriipukset ovat säilyneet entisenlaisina ja samoin kuin kruunutkin. Sakastiin vievät ovet ovat kokeneet uudistuksen, niiden alkuperäinen sisäänkäyntiholvia muotoileva ehkä vähän jugend-henkinenkin koristelu on muuttunut moderniksi neliön muotoiseksi. Uusi sukupolvi - uudet muodot. Kuvan on ottanut Eino Waara lasinegatiiville kokoon 9 x 12 cm. Lasinegatiivilaatikon päällä lukee ennen vuotta 1914 - maisemia Janakkalasta. Kirkkosali tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti