tiistai 26. tammikuuta 2010

Vihreä piikkinokka-Skoda JoutsenossaSkoda 1953-mallia. Omistaja Holger Göransson.


Holger Göranssonin vaimo Toini Göransson os. Koivisto poseeraa perheen Joutsenon Honkalahden kotitalon edessä. Auto on merkiltään nelitahtinen sivuventtiili-Skoda. Autoja ostettiin tai jonotettiin kaksin kappalein, toinen meni Holgerin Harri-pojan mukaan naapurille. Skodaa pidettiin muutaman vuoden, jonka jälkeen Holger-isä vaihtoi auton Tatraan. Holger oli toivonut alunperin Skodan sijaan Volkswagenia mutta sen saaminen oli huomattavasti vaikeampaa. Skodan  rekisterinumero oli RI- 637; vuosimalli likimain viisikymmentäluvun alkupuolella - 1953 - 54.

- Miten sitten Holger ja Toini tapasivatkaan? Maatalon tytär, talouskoulun käynyt, Karttulasta kotoisin oleva Toini Koivisto lähti piikomaan ystävättärensä kanssa 1930-luvun puolessa välissä Helsinkiin. Ystävättären piti jo mennä piikomaan Napialaan, perui kuitenkin sinne menonsa ja pyysi Toinia puolestaan sinne menemään ja sille tielle Toini sitten jäi; Toini tutustui tulevaan mieheensä Holger Göranssoniin.  Toini ja Holger asuivat alkuaikoina Turussa, jossa yksi pojista nyt jo pidempään Ruotsin puolella asuva Lasse (Lars) Göransson syntyi. Holger kuoli vuonna 1959 mutta leskivaimo Toini Göransson elelee edelleen Lappeenrannassa, ikääkin on jo 96 vuotta!

1 kommentti:

 1. Terveisiä vaan Lappeenrannasta kaikille! Jatkan Holgerin ja Toinin tarinaa heidän tapaamisestaan kertomuksella, jonka kuulin äidiltäni muutama vuosi sitten, kun hän vielä muisteli nuoruuttaan.

  Tänään Äidin elämänliekki on selvästi hiipumassa ja hän pääsee piakkoin Holgerin luo taivaaseen.

  Äitini Toini siis meni joskus 1930 luvun loppupuolella Napialaan palvelukseen isäni siskon Martta Vaaran perheeseen. Hänen siellä töissä ollessaan tuli isäni Holger viettämään kesälomaansa nuorena diplomi-insinööriopiskelijana sisarensa luo, jolloin hän väistämättä tutustui äitiini. Ilmeisesti nuorten välille kehkeytyi jonkin asteista ihastusta, jota ei tuona aikoina pidetty kovinkaan suotavana, ainakin äidin kertoman mukaan isäni sisar Martta paheksui suuresti nuorten käytöstä.

  Syksyn tultua isäni lähti takaisin opiskelemaan Turkuun ja syksyn kuluessa isän sisko Martta päätti lähettää veljelleen paketin. Äitini oli käsketty viemään paketti postiin ja hän oli sillä reissulla salaa kirjoittanut muistiin paketista isäni osoitteen.

  Talven aikana äidin palvelusmääräys joko päättyi tai hän itse irtisanoutui palveluksesta ja palasi takaisin kotiseudulleen Karttulaan Leväselle. Sieltä hän sitten lähetti isälle kortin, jossa ilmoitti kotiin paluustaan. Liekö ollut yllätys äidille vai ei, mutta seuraavana kesänä isä oli yhtenä kesäiltana Kuopiosta saakka pyöräillyt Leväselle, äidin kotipaikalle Karttulaan, jonne Kuopiosta oli matkaa noin 50 kilometriä. Isä oli onnistunut saamaan kesätyöpaikan Kuopiosta ja heti kun oli tullut mahdollisuus, hän oli päättänyt lähteä katsomaan nuorikkoaan ja pyöräillyt matkan sen aikaisella polkupyörällä Kuopiosta saakka. Sellaista se rakkaus teettää ♥

  VastaaPoista