torstai 24. helmikuuta 2011

Ahvenanmaalaisia maisemapostikortteja 1950-luvulta


Lemströmin kanava Ahvenanmaalla. Kuva: O. T. Beckman, Mariehamn

Vielä 1950-luvulla ja pitkälle 60-luvullekin postikortit olivat mustavalkoisia ja vieläpä aitoja valokuvasuurennoksia kuten oheinen Lemströmin kanavaa kuvaava postikortti. Kanavaa purjehtii juuri Regina-niminen alus. Lemströmin kanava rakennettiin jo 1880-luvulla helpottamaan vesireittiä Maarianhaminan itäsatamasta Ahvenanmaan sisämerelle.

Önningeby lähellä Maarianhaminaa Jomalassa. Kuva: O. T. Beckman, Mariehamn

Maataloudesta tunnettu Önningeby sijaitsee 5 km päässä Maarianhaminasta.  Önnigebyn taiteilijasiirtokunta vaikutti 1800- ja 1900-luvun vaihtessa taidemaalari Victor Westerholmin johdolla. Oliko ryhmässä myös mukana kirkkoherra, harrastelijamaalari Erik August Göransson, saattoipa ollakin. Postikortin mukainen tuulimylly kuului vielä 50-luvulla melkein joka ahvenanmaalaisen maatalon pihapiiriin. Kortissa muuten lukee: Äkta fotografi.

Bron över Färjsundet. Foto: Ekholm, Åbo.

Bron över Färjsundet sijaitsee mentäessä Finströmistä Saltvikin suuntaan ja vaikkapa Kastelholman linnaan. 1937 rakennetulle sillalle on nyttemmin asennettu valaisinpylväät ja siltaa on muutenkin kunnostettu. 

Kastelholms slottsruin, Åland
Liewendahls Bokhandel & Förlag, Mariehamn

Kastelholman linnan aluetta ei enää kutsuta raunioksi, sen kunnostaminen on jatkunut 1950-luvun jälkeen yhtäjaksoisesti vuosikymmeniä nykyiseen kuntoonsa ja se on nykyään kiinnostava ahvenanmaalainen nähtävyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti