perjantai 16. syyskuuta 2011

Ruotuväki-lehti haastatteleeRuotuväki-lehden toimittaja haastattelee 13.9.2011 Naantalissa Laivaston muistoristin tuntumassa panssarilaiva Ilmarisen päällikön Ragnar Göranssonin tytärtä Maja-Lisa Salosta, 81 v. s. Göransson lehteensä. Muita paikalla olleita ja tilaisuutta kunnioittamassa olleita Ragnar Göranssonin läheisiä tai sukulaisia olivat allekirjoittanut ja Maja-Lisan poika Kari Salonen.

______________________
Ruotuväki-lehti haastatteli Maja-Lisa Salosta Naantalin muistojuhlassa 13.9.2011::


Ilmarista muistettiin Naantalissa

Eero Nurmi | Julkaistu 13.9.2011 | Muokattu 13.9.2011
Aurinko pilkistää harmaiden pilvien välistä Laivaston muistoristin luona Naantalissa, missä tänä aamuna vietettiin panssarilaiva Ilmarisen uppoamisen 70-vuotismuistotilaisuutta. Paikalle oli saapunut yli 50 henkeä muistamaan 271 miehen hengen vaatinutta tragediaa. Paikalla oli myös Ilmarisella palvelleita veteraaneja.
Maja-Lisa Salosen (o.s. Göransson) isä Ragnar Göransson palveli Ilmarisen päällikkönä. ”Isäni selviytyi uppoavasta laivasta uimalla turvaan”, Salonen kertoo. Salonen on yhä 81-vuotiaana mukana panssarilaiva Ilmarisen perinneyhdistyksen toiminnassa ja on useaan kertaan osallistunut vuosittain järjestettävään muistotilaisuuteen.
Vuonna 1933 valmistunut Ilmarinen oli Suomen laivaston lippulaiva. Se upposi 13.9.1941 suorittaessaan hämäysoperaatio Nordwindia Utön eteläpuolella. Operaation tarkoituksena oli uskotella Neuvostoliitolle, että Saarenmaalle ja Hiidenmaalle aiotaan hyökätä mereltä. Ilmarisen käännyttyä paluumatkalle sen suojaraivaimeen tarttui kaksi miinaa, jotka räjähtivät aluksen alla. Panssarilaiva upposi seitsemässä minuutissa.
Ilmarisen hylky löydettiin vuonna 1990. Hylkyä tuolloin tutkineen sukellusveneen kyydissä oli mukana myös Ilmarisen tuhosta selviytyneitä veteraaneja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti