perjantai 5. elokuuta 2011

Napialan Wanha wuotamakasiini 1990Napialan Nahkatehdas Oy - Napiala Oy - täytti vuonna 1990  kunnioitettavat 110 vuotta. Tapahtumaa juhlistettiin elokuussa järjestämällä tehtaan pihan puoleisessa vuotamakasiinissa tapahtumia ja kesämyymälätoimintaa - makasiinissa oli tehtaanmyymälä Pokun Valjastalli ja kahvila Cavio. Vielä erikseen oli Nahkurin lystit, jossa oli pelimannimusiikkia koko päivän, kokki Jaakko Kolmonen myi rosvopaistia ja Turkka Aaltonen loistesiikaa sekä lapsille oli omaa ohjelmaa.  

Samoihin aikoihin vuonna 1990 tehtaan toimintaa ja koneita uusittiin. Investoinnit olivat erittäin raskaita tehtaalle, uusien koneiden käynnistäminen tuotti paljon vaikeuksia. Tehtaan normaali toiminta oli pysähdyksissä pitkään ja kulut olivat suuria. Niinpä tehdas ajautuikin seuraavana vuonna 1991 konkurssiin. Näin jo vuonna 1880 alkanut pitkälti toistasataa vuotta kestänyt nahkatehdastoiminta koki päättymisen. Napiala oli ollut pitkään Suomen vanhin toiminnassa ollut nahkatehdas, monet muut nahkatehtaat olivat joutuneet lopettamaan toimintansa jo huomattavasti aikaisemmin. Muovi- ja muut keinotuotteet syrjäyttivät monien tuotteiden kohdalla nahan. Ehkä nahka kokee kuitenkin vielä joskus uuden renesanssin muun muassa repuissa ja valjaissa. 

__________
Pokun valjastalli - nahkatehtaan perustajan Salomon Waaran aikaan tehtaalla oli useita hevosia, olihan Salomon innokas hevosharrastaja muutenkin. Yhden hevosen tiedetään olleen nimeltään Poku.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti