lauantai 25. heinäkuuta 2009

Viikinki Olof Anundsson Kyrö Kyrölainen ...

Kuva: Napialan Nahkatehdas Oy:n, myöhemmin Napiala Oy:n (1880 - 1991) perustaja, nahkatehtailija, nahkurimestari Salomon Adamsson Waara.



... on varhaisin tunnettu Waaran-suvun esi-isistämme, joka eli 1500-luvulla. Nimen perusteella Olof Anundsson oli norjalaista sukuperää omaava viikinki - Waarat ovat Olof Anundsson Kyrö Kyrölaisen jälkeläisiä alkujaan Tornionjokilaakson Pellon kylästä. Sukuselvitysasiakirjoissa mainitaan Waarojen syntymäkotikunnaksi Övertorneå, jonka perusteella suvun voidaan todistettavasti olevan peräisin Tornionjoen ruotsinpuoleiselta alueelta.

Suku on rakas - moni on kiinnostunut tietämään jotakin oman suvun menneisyydestä, halu tietää keitä esivanhemmat ovat olleet, mitä he ovat tehneet, missä olosuhteissa he ovat elämäntyönsä tehneet.

Sukutiedon siirtäminen seuraaville sukupolville on myös tärkeää: kuka tai ketkä kuvissa esiintyvät tai keiden sukulaisten välillä on käyty kirjeenvaihtoa. Nyt esillä olevassa sivustolla on yhdestä - varsin rajoittuneesta näkökulmasta Waaran suvun historiaa - kuvia ja tekstejä aina 1800-luvun loppupuolelta.

Salomon Waara oli naimisissa turkulaisen kirjansitojamestarin ja valokuvaajan Johan Liebert Ölanderin tyttären Julia Ölanderin kanssa. Heille syntyi seitsemän lasta, joista kaksi kuoli alle kahden kuukauden ikäisenä. Sisaruksista viiden nimet - kunnes kahden nimet on tarkistettu: Hemming, Oskar, Eino, Fanny-Maria, usein Maijaksi kutsuttu ja Anni. Näistä Eino oli kansakoulun opettaja ammatiltaan kuten Annikin, joka oli opettajana Janakkalassa vuonna 1861 perustetussa Hamppulan kansakoulussa, elivät naimattomina ja lapsettomina. Anni Waara asui myös koulurakennuksessa. Hamppulan koulua ei ole enää mutta paikalla lienee muistomerkki koulusta.

Waara-suvun historia on toistaiseksi avoin kaikille kommentointia varten!



3 kommenttia:

  1. Hei,

    Saanen kohteliaasti oikaista kirjoituksen otsikkoa; Anund Anundinpoika syntyi Pohjanmaalla (Österbotten) ja muutti Pelloon 1470-luvulla, jossa hän nimesi talonsa Kyröksi kotiseutunsa mukaan. Hänellä oli kolme poikaa, joista otsikossa mainittu Olavi Anundinpoika oli vanhin. Nuorempien nimet olivat Per ja Anund. Kyseessä eivät ole viikingit vaan pohjalaiset talonpojat jotka olivat ns. pirkkalaisia, mikä taas ei viitta nyk. Pirkkalaan vaan ruotsinkieliseen sanaan birk karl.

    Pekka Ylitalo

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pekka oikaisusta ja tiedoistasi; viikinki olikin vain tarunomainen lisäys sukumme historiaan! Tarkentamasi tiedot ovat oiva lisä suvun historiaan. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Hei olen Markku Heikkuri Oulusta. Minun myheritage Heikkurin suvun sukupuuhun tuli Salomon Adaminpoika Waara ohjelman mukaan linkki on ja sukulaisuus 5. serkku 4. polven takaa. Sukupuussa on myös Anund Kyrö s. 1450 Pello suora esivanhempi 14. sukupolvea. Linkki myös Viikinkeihin Håkon Eriksen Sure tai Syr s. 1145 Trondheim, Sør-Trødelag k. 1217 sama paikka. Kennedyistä linkki Ramseija A German Wiking s. 1030 Saksa k. Englanti. Eli voi olla tai tulla linkki Waaroista ja Kyröistä Viikinkeihin.

    VastaaPoista