sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Ruusu Hemmingin haudalle 22.11.2009




Hemming Valdemar Salomoninpoika Waara on haudattu Janakkalan Pyhän Laurin kirkon hautausmaalle. Hemming oli syntynyt 5.8.1881 Janakkalassa ja kuoli 10.6.1958 ollen kahdesti avioliitossa. Ensimmäinen 9.12.1911 solmittu avioliitto Ellen Sofia Nurmen ( syntynyt 7.2.1882 Tuusulassa) ent. Grönbergin kanssa. Avioliitto purkautui vaimon kuoltua 30.11.1938; Ellen on haudattu tähän samaan hautaan.  Hemming meni Espoossa toisiin naimisiin 21.12.1941 Hannin, entiseltä nimeltään Hanna Juslinin (syntynyt 13.11.1892 Espoossa) kanssa. Hanni Vaara kuoli vuonna 1968 ja on haudattu myös tähän samaan hautaan. Hemmingillä oli kolme lasta, kaikki ensimmäisestä avioliitosta:

1. Aili Inkeri syntynyt 25.6.1912 Korpilahdella
2. Jorma Hemming syntynyt 4.8.1914 Janakkalassa
2. Veikko Sakari syntynyt 26.01.1918 Hollolassa

lauantai 21. marraskuuta 2009

Kravatti kaulassa purjeveneen ohjaimissa!




Kai Vaara vieraili usein Ahvenanmaalla Marta-äitinsä kotimaassa. Kai veneen ohjaimissa kasvoillaan tyylikkäät aurinkolasit, siistit - asianmukaiset - purjehdusvaatteet olivat tietysti itsestään selvä juttu tuohon aikaan! Purjeveneen omisti Marta Waaran Saga-siskon mies pankkiiri Atte (Arthur)  Cederqvist.


Suomen liikemiesten kauppaopisto




Kai Vaara kauppaopiston portailla, Kai suoritti 1950-luvun alussa merkonomin tutkinnon Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa, joka sijaitsi tuohon aikaan Fabianinkadulla.

Uusi ajokortin omistaja




Kai Vaara auton ratissa; todennäköisimmin juuri ajokortin saaneena vuonna 1949 kuten kuvastakin näkyy. Auton merkki - no, Bemarinhan merkki se siellä konepellin etureunassa on. Malli sitten ... ?


Nahkatehtaan kirjemerkki




Napialan Nahkatehdas Oy täytti vuonna 1950 70 vuotta, jonka kunniaksi julkaistiin muun muassa oheinen kirjemerkki.





Avioliittokuulutus






Marta ja Oskari Waaran avioliittokuulutus mitä ilmeisemmin Ahvenanmaalaisessa Åland-lehdessä kesäkuussa 1923. Ei ole pahemmin haitannut vaikka Janakkala-nimestä puuttuukin yksi k-kirjain, kun Ahvenanmaalla ollaan.



Marta ja Oskari talvipukineissaan valokuvaajalla




Marta ja Oskari Waara valokuvaajalla talvella 1924. Marta ja Oskari olivat menneet edellisenä kesänä naimisiin; nuori pari vielä!

perjantai 20. marraskuuta 2009

Oskarin ja Martan lapset




Oskari ja Marta Waaran kolme lasta: vasemmalla Margareta, takana Erkki ja oikealla edessä Kai. Kolmas poika lienee naapureita. Susikoira kuvassa katselee Pelleen päin. Kuvan lienee ottanut Oskari-isä. Kuvausvuosi noin 1941. Negatiivi 6 x 9 cm.

Erkki Waara kameran kanssa




Erkki Waara kotiovellaan vastakiillotetuissa nahkasaappaissaan lataamassa kameraansa uutta filmiä.

Kai Vaara kotiportaillaan




Oskari Waaran toinen poika Kai Vaara kotiportaillaan perheen saksanpaimenkoiran kanssa. Pelle eli Kai oli  syntynyt 1931 joten tässä kuvassa lienee noin 10-vuotias; siitä päätellen edellinen kuva kuten tämäkin on noin vuodelta 1940-42. Koira - mikä koiran nimi muuten olikaan, lähti rintamalle puolustamaan isänmaata ja kaatui siellä sotatehtävissään. Perheen rakkaasta koirasta jäi muistoksi kipsiveistos, josta kuva myöhemmin.

Erkki Waara sotilasasussa




Oskari Waaran toinen poika Erkki Waara palveli toisessa maailmansodassa loppuvaiheessa vapaaehtoisena. Hänet oli lähetetty omasta pyynnöstään eturintamalle mutta Marta-äiti sanoi, että pois sieltä rintamalta ja niin hän palveli sen jälkeen puolustusrintamalla. Tässä kuvassa Erkki lienee tosin vielä kotipihallaan sotilaspoikana, käsiase vyökotelossa.

torstai 12. marraskuuta 2009

Oskari, potkukelkka ja Tuomaan markkinat




T:hus 14.12.1922 Marta! Olen juuri tullut Hämeenlinnaan n.s. Tuomaan markkinoille, oli oikein hauska ajaa uudella niin fiinillä omalla reellä. Kuski oli nokalla ja isä ja poika perässä. Aion ostaa Viipurin rinkelin sinulle mutta olet niin kaukana. On niin paljon ostettavaa, ettei tiedä. Kun näkisin sinut jo pian. Minä odotan niin ... joulua. Olen niin kokolailla tyytyväinen elämääni taas. Terv. Ossisi.

Tuomaan markkinat. Niitähän joulun alla vietään taas.

Joutjärven kallioilla




Lapsuuden ajan uimaranta! Tällä järvellä olen monta kuutamoista yötä soudellut ja vilun masentamana juossut kotiin kiiltomatojen tietä näyttäessä. Oi ihanaa lapsuusaikaa! Muistot palaavat mieleen, se mikä on eletty ei koskaan palaa takaisin! Orvoksi jääneenä, odotan ikävissäni .... milloin hän saapuu ...
Iloisin tyytyväisin mielin Oskari, Syd. kiitos eilen tulleesta kauniista kuvasta! N:la 11.7.1922. 

Näin Oskari romantisoi vuonna 1922 elämäänsä ja kaipuutansa morsiamensa Martan luokse.

Napialan kodissa




Waarojen kotia sisältä katsottuna, tyylikkäitä valaisimia, kauniita viherkasveja -vastasilitetyt pöytäliinat pöydällä; upeat tapettikuviot! Oskari lähettänyt kuvan korttina morsiamelleen Martalle Maarianhaminaan 4. tammikuuta 1923. - kortti päättyy "sydämellisin rakkain terveisin Ossiltasi"

Sydämelliset Onnitteluni!




Sydämelliset Onnitteluni 21 W. rakkaalle morsiamelleni! Lähettää Ossi.

Eipä vaatine enempiä selityksiä; Ossin morsian  Marta täytti 21 vuotta maaliskuun 8. päivänä vuonna 1923, naimisiin menivät kesäkuun 16. päivän samana vuonna!

Oskari ja Holger Tampereen messuilla




Oskari Waara ja Holger Göransson. Oskari oli Hokin kanssa tutustumassa Tampereella maatalousnäyttelyyn kesäkuussa  1922 ja lähetti kortin rakastetulleen Martalle Maarianhaminaan. Marta ja Oskari menivät vasta kesäkuussa 1922 naimisiin. Holger kuvassa noin 13-vuotiaana. Tekstiä kortin kääntöpuolelta:


Marta! Tampere 22.6.22. Monet terveiset täältä suurilta juhlilta. Tulimme kahden jälkeen ja koko iltapäivä on kulunut käsityöosastojen katselemisessa. Ai miten paljon kaunista. Niinkuin sinä huomaat on tässä kortissa pari herrasmiestä, viidenminutin poikia. Kun tässä asetun taas kotiin niin pitkällä kirjeellä enemmän. Odotan pian kuulumisia. Lämpimät terveiset Holgerilta ja Oskarilta!


Hmm; mutta mitä ovatkaan viiden minuutin pojat?! - vai miehiä sillä tarkoitetaankin?!